op een kwade dag


op een kwade dag 1.0

op een dag die ongeluk of tegenspoed brengt of anderszins ongeschikt is; op een dag waarvan niet veel goeds is te verwachten

Algemene voorbeelden


Pompeï lag op een plaats die op een kwade dag geheel door metersdikke lagen gloeiende as en lava uit de Vesuvius bedekt werd.

http://www.skepsis.nl/s-frames.html,

Toen de Magnins in de jaren vijftig naar Nieuw-Zeeland wilden emigreren, gooide dat land op een kwade dag pardoes de grenzen dicht.

Rotterdams Dagblad,

Als de wal waarachter zo'n meer ligt ineens doorbreekt, is de ravage niet te overzien. Zo liep het Dig Tshomeer in Nepal op een kwade dag in augustus 1985 in korte tijd plotseling leeg. Een circa 15 meter hoge muur van water en puin baande zich een weg door het dal naar beneden, waarbij vijf mensen verdronken.

NRC,

Door hoog op te geven van mijn positie in de wereld, mijn geld en mijn goede relaties, wist ik in korte tijd het vertrouwen van het gezelschap te winnen. Ik verloochende keer op keer de afkomst van mijn kleine kamertje en kon zo mijn gerechte straf niet ontlopen. En ziedaar, op een kwade dag gebeurde het dat ik op een wijnproeverijtje werd genodigd. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik naar zoiets toeging, ik had van wijn niet het flauwste benul want ik was van onherstelbaar slechte komaf en had tot dusverre slechts jenever geproefd.

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

Toch gebeurt het regelmatig, dat er op een kwade dag een politieagent voor de deur staat, omdat het 'gemakkelijke' kind betrapt is op winkeldiefstal.

http://www.riagg-rnw.nl/homepage/index1.htm